U utorak 24.03.2015. godine, gosti naše škole bili su stručnjaci iz zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije. Toga dana testirane su i merene telesne dimenzije polaznika, tehničke i motoričke sposobnosti. Analiza rezultata izvršena je u odnosu na grupu fudbalera istog uzrasta, ali ne i istog staža treniranja. Za procenu specifičnih motoričkih sposobnosti fudbalskih selekcija odrađena je sledeća baterija terenskih testova:

GIPKOST o Špagat čeoni (leva i desna noga) Napomena: Špagat direktno procenjuje gipkost najugroženijih mišićnih grupa u fudbalu - mišiće zadnje i unutrašnje lože natkolenice. Upravo kod mišića se najčešće javljaju povrede tipa istezanja i ruptura. Takođe,ovaj test procenjuje potencijelne disbalanse izmedju leve i desne noge koji su se pokazali kao jedan od bitnih faktora za povređivanje.

BRZINA o 5 m sprint o 10 m sprint o 20 m sprint Napomena: Najbolji prediktor za vrhunske fudbalere u prostoru brzine pokazao se test na 10m, a najveći broj sprinteva u fudbau je do 20m (97%).

AGILNOST o Cik-Cak o Cik – Cak sa loptom Napomena: Ovim testovima se procenjuje agilnost sportiste pri brzim promenama pravca kretanja. Odnosima ova dva testa moguće je dobiti uvid u potencijal sportiste sa aspekta tehnike vođenja lopte.

SNAGA o Vertikalni skok iz polučučnja (ruke su na bokovima) o Vertikalni skok sa počučnjem (ruke su na bokovima) o Vertikalni skok sa počučnjem (sa zamahom ruku) o Sedam uzastopnih vertikalnih skokova (ruke su na bokovima) Napomena: Kombinovanjem rezultata ovih skokova dobijaju se individualne smernice za razvoj konkretnog tipa snage koji je neophodan sportisti.

IZDRŽLjIVOST o YO-YO test (Intermitenti test - Level 1)

Napomena: Ovim testom se procenjuje sposobnost izvođenja visoko intenzivnih radnji kao i sposobnost oporavka od tih radnji. Ovo je trenutno je najspecifičniji test za procenu izdržljivosti kod fudbalera i primenjuje se u najačim fudbalskim ligama u Evropi.

Tehničke sposobnosti i efikasno vladanje loptom, uz taktičko odlučivanje i fizičke predispozicije, čine jedan od osnovnih kriterijuma selekcije mladih fudbalera. Pod tehničkim sposobnostima podrazumeva se sposobnost ili veština igrača da u najsloženijim uslovima igre izvodi racionalne, brze, sigurne i efikasne pokrete sa loptom. Kontrole i procene stepena obučenosti sastavni su delovi razvojnog procesa mladih igraca. O obučenosti fudbalera, pored ekspertnih ocena stručnjaka, najvalidnije informacije mogu se dobiti testiranjem tehničkih sposobnosti igrača.